Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ του Άλμπερ Καμύ – Art Info

Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ του Αλμπέρ Καμύ

cropped-cropped-mcf_new_logo_gr4-e1583748482564

Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ του Αλμπέρ Καμύ

έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου

Πρωταγωνιστεί ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Θεατρική Διασκευή: Neil Bartlett

 

 

Μέσα σε μία εποχή που έχει καταγραφεί ήδη ως σταθμός στη σύγχρονη  παγκόσμια ιστορία, η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, επίκαιρη όσο ποτέ, ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη σκηνή του «Θεάτρου» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Οικονόμου και με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

 

Με τη συγκυρία των κλειστών θεάτρων, η «Πανούκλα» αποφάσισε να ξεκινήσει το επικοινωνιακό της ταξίδι online. Δημιουργούμε τη δικής της ηλεκτρονική στέγη www.panoukla.gr Μια νέα ιστοσελίδα μέσα στην οποία, ο αναγνώστης μπορεί να βρει ιστορικές πληροφορίες για το σημαντικό έργο του Καμύ, απόψεις και προβληματισμούς για τη σύγχρονη πραγματικότητα με αφορμή την πανδημία και τον φασισμό που παραμονεύει, αλλά και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την παράσταση που δυναμικά θα εξελίσσεται μέσα στην ηλεκτρονική της κατοικία.

 

Η παράσταση στηρίζεται στη θεατρική διασκευή του σκηνοθέτη και συγγραφέα Neil Bartlett που ανέβηκε στο Λονδίνο το 2017. Πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη, λιτή και δυναμική θεατρική προσέγγιση του αριστουργηματικού μυθιστορήματος το οποίο εκτός από διαχρονικό είναι και τελείως επίκαιρο. Η συνεχής κι απροσδόκητη επαφή του κειμένου και οι αφηγηματικές του συμπτώσεις με την εμπειρία της πανδημίας του 2020 αλλά  και την παγκόσμια συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες, την κοινωνία των πολιτών, την αλληλεγγύη, τα σύννεφα του φασισμού και του ρατσισμού, δεν παύουν να συγκινούν και να κινητοποιούν τον θεατή της παράστασης.

 

Η Πανούκλα του Καμύ εκδόθηκε στην Γαλλία το 1947. 

Στις τελευταίες σελίδες της ένας από τους κεντρικούς ήρωες τοποθετείται: «Αποφάσισα να μην είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που θα σιωπήσουν. Θα μιλήσω και θα δώσω την δική μου μαρτυρία, για να μείνει μια έστω και μια μακρινή ανάμνηση της αδικίας και της βίας που ο κόσμος υπέστη. Θα μιλήσω για να καταγράψω όσο πιο απλά μπορώ τι διδαχτήκαμε στα χρόνια της πανούκλας. Ότι τελικά ο άνθρωπος προκαλεί περισσότερο θαυμασμό παρά μίσος και απελπισία».

 

Το έργο είναι θέατρο συνόλου και αποδίδεται από πέντε άνδρες ηθοποιούς, σε έναν λιτό σκηνικό χώρο.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗPerforming Arts & Entertainment Ltd

 

Προβολή & Επικοινωνία Παραγωγής: Άννα Θεοδόση
Προβολή & Επικοινωνία Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Μαίρη Καλδάρα
Video: Θωμάς Παλυβός

 

Άρθρα για την Πανούκλα

Φόβος και αλληλεγγύη του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Η Καθημερινή, 06.04.2020)

Η «Πανούκλα» (1947) του Καμύ είναι αριστούργημα.
Η «Πανούκλα» διαβάστηκε και εξακολουθεί να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες στον κόσμο, και έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες γι’ αυτήν, ώστε να μην υπάρχει τίποτε μάλλον να πεις που να μην έχει ήδη ειπωθεί, και μάλιστα σε ένα σύντομο κείμενο προορισμένο για εφημερίδα. Αυτό πράγματι ισχύει για όποιον αντιμετωπίζει τη λογοτεχνία ως ύλη για ακαδημαϊκές μελέτες, όχι όμως για όποιον προσφεύγει σε αυτήν με άλλο αίτημα, για να διευρύνει την ανθρώπινη εμπειρία του και να κατανοήσει καλύτερα τι του συμβαίνει, τι συμβαίνει μέσα του και στη σχέση του με τους άλλους και τον κόσμο.
Η «Πανούκλα» είναι ένα μυθιστόρημα για το κακό που χτυπάει τους ανθρώπους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό, όπως έχουν για τους πολέμους, τις τυραννίες ή την κοινωνική αδικία, για το κακό το εξωανθρώπινο, το παράλογο. Το κακό αυτό οι άνθρωποι καλούνται απλώς να το αντιμετωπίσουν και να το αντιπαλέψουν, ατομικά και συλλογικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Αλμπέρ Καμύ: Προτροπή στους γιατρούς της πανούκλας (Το ΒΗΜΑ – tovima.gr, 06.05.2020)

Το κείμενο Προτροπή στους γιατρούς της πανούκλας [Exhortation aux médecins de la peste], που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1947 στα Cahiers de La Pléiade στην ενότητα «Τα Αρχεία της Πανούκλας», γράφτηκε από τον Αλμπέρ Καμύ το 1941, δηλαδή έξι χρόνια πριν από την έκδοση της Πανούκλας, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών εργασιών για τη συγγραφή του μυθιστορήματος. Καθώς το σπουδαίο έργο του νομπελίστα συγγραφέα διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο, σε όλες τις γλώσσες, η συλλογή «Tracts» (4 Απριλίου 2020 / Τεύχος 33) των εκδόσεων Gallimard, με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Αλμπέρ Καμύ, προσφέρει στους αναγνώστες αυτό το άγνωστο, αλλά τόσο επίκαιρο, κείμενο, στο οποίο ο συγγραφέας απευθύνεται στους γιατρούς που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην επιδημία.
Στην Ελλάδα, χάρη στη μεσολάβηση των Εκδόσεων Καστανιώτη, το κείμενο αυτό δημοσιεύεται για πρώτη φορά εδώ, στο «Βήμα της Κυριακής», σε μετάφραση της κυρίας Ρίτας Κολαΐτη από τα γαλλικά. Η εφημερίδα τούς ευχαριστεί όλους θερμά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

"Η Πανούκλα" και στις αίθουσες των δικαστηρίων (Η Αυγή, 12.02.2020)

Με αναφορά στον Αλμπέρ Καμύ έκλεισε την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο συνήγορος του ΠΑΜΕ Θεόδ. Θεοδωρόπουλος

«Ο βάκιλος της πανούκλας δεν χάνεται ποτέ, μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια ναρκωμένος στα έπιπλα»

Με αυτά τα λόγια, με τα οποία ο Αλμπέρ Καμύ κλείνει το σπουδαίο αντιφασιστικό πεζογράφημά του «Η πανούκλα», επέλεξε να ολοκληρώσει τη μαραθώνια αγόρευσή του ο βασικός συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θεόδ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας με τη σειρά του προς το δικαστήριο ότι ο κίνδυνος του φασισμού δεν έχει εξαφανιστεί και καμία επανάπαυση δεν δικαιολογείται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Για τι μιλάει η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ; του Δημήτρη Καβατζικλή (LIFO, Μικροπραγματα, 04.2020)

Η «Πανούκλα» (La Peste), που κυκλοφορεί σε πολλές λίστες βιβλίων αυτές τις μέρες, είναι ένα μυθιστόρημα του 1947. Το βιβλίο αφηγείται, μέσω του ήρωα, την ιστορία του Καμύ που την περίοδο της κατοχής της Γαλλίας από τους ναζί εργαζόταν ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Combat, μιας γαλλικής αντιστασιακής εφημερίδας, ενώ λειτουργεί και ως αλληγορία για τη εξάπλωση του φασισμού.
Το κύριο θέμα του έργου είναι μια φανταστική επιδημία στην επαρχία Οράν της γαλλοκρατούμενης Αλγερίας. Ο Καμύ μεταφέρει μια πραγματική επιδημία χολέρας του 19ου αιώνα στη δεκαετία του ’40 και την μετατρέπει σε πανδημία με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

«Η δυστυχία δεν είναι στα μέτρα του ανθρώπου»: Απόσπασμα από την Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ (Το Κουτί της Πανδώρας, 11/03/2020)

«Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι». Ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε την Πανούκλα το 1947.  Όπως αναφέρει ο ίδιος στα σημειωματάριά του το έργο μοιάζει με «λίμνη ύστερα από κατακλυσμό».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Ο κορονοϊός, ο Καμύ και η ανθρώπινη συνθήκη (Protagon.gr, 21.03.2020)

Η πανδημία της Covid-19 έκανε την θρυλική «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ εφιαλτικά επίκαιρη. Το μυθιστόρημα του μεγάλου Γαλλοαλγερινού είναι σαν ηχώ από το παρελθόν που ακούγεται στο σήμερα. Διότι και στις σελίδες του όλοι ήξεραν ότι η επιδημία δεν τους αγγίζει. «Όλοι, εκτός από τους νεκρούς»...
Πολλοί αρθρογράφοι από ΜΜΕ όλου του κόσμου επικαλούνται το αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα για να εκφράσουν όσο το δυνατόν παραστατικότερα τις όποιες σκέψεις τους για την πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Αλεν ντε Μποτόν. Μέσω κειμένου του που δημοσιεύτηκε στους New York Times, o εβραϊκής καταγωγής ελβετός (που ζει μόνιμα στη Βρετανία) φιλόσοφος και συγγραφέας υποστηρίζει, επικαλούμενος την «Πανούκλα», πως όλα όσα πρωτόγνωρα και δραματικά βιώνουμε ως ανθρωπότητα, δεν σχετίζονται τόσο με τον νέο κορονοϊό όσο με την ανθρώπινη συνθήκη. Το δείχνει η Ιστορία: οι επιδημίες άλλαξαν τον κόσμο

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Ένα απόσπασμα από ένα διαχρονικό βιβλίο (Doctv.gr, 27.02.2020)

Έτσι οι αιχμάλωτοι της πανούκλας πάλεψαν όλη τη βδομάδα μ’ όποιον τρόπο μπορούσαν. Και μερικοί ανάμεσά τους όπως ο Ραμπέρ, έφθασαν, όπως βλέπουμε, να φανταστούν ότι ενεργούσαν ακόμα σαν ελεύθεροι άνθρωποι, ότι μπορούσαν να διαλέξουν. Όμως μπορούμε πράγματι να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, στα μέσα του Αυγούστου, η πανούκλα είχε καλύψει τα πάντα. Δεν υπήρχαν πια τότε προσωπικά πεπρωμένα, αλλά μια συλλογική υπόθεση που ήταν η πανούκλα και αισθήματα που τα μοιράζονταν όλοι. Το σημαντικότερο ήταν ο χωρισμός και η εξορία, μ’ όλο το φόβο και την εξέγερση που περιέκλειαν. Να γιατί ο αφηγητής πιστεύει ότι ταιριάζει στο αποκορύφωμα της ζέστης και της αρρώστιας να περιγράψει τις βιαιότητες των επιζώντων συμπολιτών μας, την ταφή των νεκρών και την οδύνη των χωρισμένων εραστών.
Τους έβλεπες πια να διασχίζουν βιαστικοί τους δρόμους, γερμένοι μπροστά, φράζοντας μ’ ένα μαντίλι ή με το χέρι τους το στόμα

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Αλμπέρ Καμύ: Οι πωλήσεις της "Πανούκλας" ενός βιβλίου που έγραψε το 1947 ο σπουδαίος Γάλλος διανοούμενος, εκτοξεύτηκαν μέσα στην πανδημία Covid-19, όπως και άλλων μυθιστορημάτων που αφορούν παγκόσμιες καταστροφές και πανδημίες» της Έλλης Κομνηνού (FLASH.GR, 07.11.2020)


Ο Αλμπέρ Καμύ, είχε δηλώσει για την “Πανούκλα“: “Αυτό που ισχύει για όλες τις συμφορές στον κόσμο, ισχύει και για την πανούκλα. Βοηθά τους ανθρώπους να σηκωθούν ψηλότερα από τον εαυτό τους”. Ο Καμί υπήρξε και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς και διανοητές με διεθνή ακτινοβολία και ευδιάκριτο αποτύπωμα στην λογοτεχνία, το θέατρο και την φιλοσοφία. Είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του “Ο Ξένος”, που αποτελεί την μυθιστορηματική ανάπτυξη της φιλοσοφίας του παραλόγου, της οποίας υπήρξε ένας από τους εισηγητές. Το 1957, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και τρία χρόνια αργότερα έφυγε από την ζωή σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 47 ετών στην ακμή της δημιουργικότητάς του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF

Εθνική Τράπεζα

 

ΧΟΡΗΓΟΣ MCF

ΔΕΠΑ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF

PricewaterhouseCoopers

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

AthensHeart

 

 

ΔΩΡΗΤΕΣ MCF

KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM 

GRUPPO GEMELLO

 

 

 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας

Δήμος Αθηναίων

EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe

LIKE- European Regions and Cities for Culture

 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ

ΕΡΤ

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS

COSMOTETV

FOX NETWORKS GROUP

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ

ΤΑΝΕΑ  Ιn.gr  Αθήνα 9,84 , Tvxs,  The TOC.gr     

Το Ποντίκι   Monopoli.gr, Culturenow.gr  Pepper 96,6 fm Athens Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5, overfm 104,9 infowoman, infokinds, infokinds cy

Clickatlife.gr  Onlytheater.gr, noisy art& music social network,  The GreekPlayProject,    ForFree.gr,  tetragwno.gr, mikrofwno.gr,  topconsept,

In2life.gr  Artandpress.gr  Artplay.gr Theatromania.gr  Webmusic.gr    

Ng radio, Amagi.gr  Boemradio.com,   Κroma Magazine  Theatermag.gr,  Sinweb radio  tocradio.gr  citytag_the Athens guide, street radio, CityKidsGuide.com , travel4kids,kidsproject

 
keyboard_arrow_up