«Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Σκηνοθεσία Ειρήνη Ιακώβου

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ» | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Τα «Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ένα έργο σταθμός στην ιστορία της εκπαίδευσης που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου.

Το πρώτο αναγνωστικό του σχολείου στη δημοτική μας γλώσσα! Ένα έργο άκρως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και διδακτικό.

Μία παράσταση η οποία εξυµνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη µύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το οµαδικό πνεύµα.

Μετά από τις τεράστιες επιτυχίες: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Η παιδική ηλικία της Μαρίας Κάλλας», «Ταξίδι στο κέντρο της γης», η σκηνοθέτις Ειρήνη Ιακώβου στρέφει το βλέμμα της στα αγέρωχα «Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, εκείνα που δεν είχαν ακόμα καεί…

Παρουσιάζει μια πρωτοποριακή μουσικοθεατρική παράσταση, που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο χτες και το σήμερα.

Στην παρούσα δροσερή εκδοχή η σκηνοθεσία προσφέρει απαράμιλλη ζωντάνια και διδακτισμό, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μαθητών!

Ας περιδιαβούμε για λίγο στην παράσταση.

Περισσότερα

Μια παρέα παιδιών του Δημοτικού σχολείου, αγόρια και κορίτσια, διαβάζουν το βιβλίο του Ζ. Παπαντωνίου, γοητεύονται τόσο πολύ και με την προτροπή του Δασκάλου τους, θέλουν ν’ ανέβουν στο βουνό να βιώσουν τις ίδιες εμπειρίες.

Η εξόρμησή τους είναι άσκηση ζωής, είναι αναβαθμός για να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, είναι πεδίο για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν.

Μαθαίνουν τη δύσκολη και όμορφη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών, τις λαϊκές παραδόσεις αλλά και τις προκαταλήψεις των απλών ανθρώπων.

Δημιουργούν μια κοινότητα, με καταμερισμό εργασίας, με ρόλους και αρμοδιότητες στον καθένα. Καλλιεργούν την ομαδικότητα και εξυμνούν την συνεργασία. Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα και διδάσκονται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

«Τα ψηλά βουνά» στο ιστορικό θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Μια θαυμάσια παράσταση για όλη την οικογένεια. Μια ψυχική απόλαυση, μια πνευματική ανάταση, μια πολύ όμορφη στιγμή της ζωής μας.

Δείτε τη!

 

Ένα έργο αξεπέραστης αξίας για τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του και τα σπουδαία μηνύματά του! Ένα έργο που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, όλων των ηλικιών! Τα «Ψηλά βουνά», το βιβλίο που διαβάζεται με πάθος από μικρούς και μεγάλους, εδώ και 100 χρόνια!

«Συγχαίρω το κράτος διότι μας έδωκεν έν μικρόν (μικρόν τάχα;) αριστούργημα». Κωστής Παλαμάς

Τα «Ψηλά Βουνά». Ένα σχολικό βιβλίο, θρύλος, που η ιστορία θα το αξιολογήσει ως μια μορφωτική όαση!

«Δύσκολα απομονώνουμε άλλο βιβλίο το οποίο να επηρέασε τόσο αποφασιστικά την εκπαίδευση όσο τα “Ψηλά βουνά”». Αλέξης Δημαράς, πανεπιστημιακός Διδάκτωρ

Τα «Ψηλά Βουνά» θα αποτελέσουν έναν φωτεινό φάρο στο μακρύ υφάδι της σχολικής αφήγησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του νεοελληνικού κράτους.

«Τα Ψηλά Βουνά είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους». Στέλιος Σπεράντζας, λογοτέχνης

«Με τα “Ψηλά Βουνά” εισέρχεται εις το δημοτικόν σχολείον η Ελλάς με τον κόσμο των πλασμάτων της και με τον κόσμο των πνευμάτων της. Πόση ζωή, πόση ποίησις, πόση χάρη κατοικεί εκεί μέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερον και τι ωραιότερον θα ημπορούσε να επιθυμούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον».

Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης

Ακόμα και σήμερα το βιβλίο διαβάζεται όχι απλά και μόνο ως ένα αναγνωστικό του περασμένου αιώνα, διαβάζεται ως μια λογοτεχνική κορύφωση τόσο του διαπαιδαγωγικού λόγου, όσο και της εκπληκτικής δύναμης της δημοτικής γλώσσας.

«Τα ψηλά βουνά», έργο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, το 1918.

Ταυτότητα παράστασης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΧΑΡΙΣΤΕΙΔΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣΧΑ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ- ΜΑΣΚΕΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: ΤΟΛΙΑΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΣ: JACOBE

STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ: ΧΑΛΝΤΟΥΠΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΙΧΑΗΛ

Παίζουν:

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ-ΑΦΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ, ΔΑΣΟΦΥΛΑΞ: ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΡΕΑΣ: ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ

ΦΑΝΗΣ, ΚΟΡΦΟΛΟΓΟΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΛΥΚΟΣ, ΑΛΕΚΤΩΡ: ΝΙΚΟΣ ΓΟΝΙΔΗΣ

ΑΦΡΟΔΩ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΜΝΗ

ΧΩΡΙΚΟΣ, ΑΛΕΠΟΥ, ΚΟΤΑ: ΣΜΑΡΩ ΚΕΠΑΠΤΣΟΓΛΟΥ

ΓΡΙΑ ΧΑΡΜΑΙΝΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Στέλλα Χαραμή
Read More
Τo πιο γνωστό έργο της ιψενικής δραματουργίας σε μια εύρωστη εκσυχρονισμένη ανάγνωση από τον Δημήτρη Τάρλοου. O καπιταλισμός και η βιτρίνα της ευτυχίας έχει εισβάλλει στη σχέση της Νόρα και του Τόρβαλτ που ζουν την επίφαση ενός επιτυχημένου γάμου, μέχρι τη στιγμή που το «φαίνεσθαι» καταρρέει και το «είναι» απουσιάζει. Υψηλού αισθητικού επιπέδου παράσταση (με τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα) με ‘πειραγμένη’ μουσική (από την Κρυσταλία Θεοδώρου) και μια διανομή αξιώσεων: Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Χριστοδούλου, Βίκυ Κατσίκα, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης.
Γρήγορης Ιωαννίδης
Read More
Αυτό που επιχείρησε και πέτυχε ο Τάρλοου, ως μεταφραστής και σκηνοθέτης, είναι να πείσει ότι πρόκειται για ένα έργο παλιό που ωστόσο λειτουργεί και στο σήμερα. Αρκεί να σκάψουμε βαθύτερα, ώστε να βρούμε κι άλλα κοιτάσματα σκέψης και προβληματισμού κάτω από τα ήδη εξαντλημένα...Απόλυτα συντονισμένοι με τους στόχους της σκηνοθεσίας όλοι οι ερμηνευτές της παράστασης, φανερώνουν ένα ξεχωριστό σύνολο. Στο κέντρο βρίσκεται φυσικά η Νόρα της Λένας Παπαληγούρα με τα χαρακτηριστικά τής καθόλου αθώας αθωότητας του έμφυλου ρόλου της...
Στέλλα Χαραμή
Read More
Τo πιο γνωστό έργο της ιψενικής δραματουργίας σε μια εύρωστη εκσυχρονισμένη ανάγνωση από τον Δημήτρη Τάρλοου. O καπιταλισμός και η βιτρίνα της ευτυχίας έχει εισβάλλει στη σχέση της Νόρα και του Τόρβαλτ που ζουν την επίφαση ενός επιτυχημένου γάμου, μέχρι τη στιγμή που το «φαίνεσθαι» καταρρέει και το «είναι» απουσιάζει. Υψηλού αισθητικού επιπέδου παράσταση (με τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα) με ‘πειραγμένη’ μουσική (από την Κρυσταλία Θεοδώρου) και μια διανομή αξιώσεων: Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Χριστοδούλου, Βίκυ Κατσίκα, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης.
Previous
Next